تشخیص
برخی از بیماران مبتلا به ژنیکوماستی الو جراح ممکن است با درد سینه، خجالت یا ترس از سرطان سینه مواجه باشند. بیشتر بیماران مبتلا به ژنیکوماستی را میتوان در معاینه فیزیکی معمولی شناسایی کرد و این معاینات هیچگونه ناراحتی روحی و جسمی به دنبال نخواهد داشت. از آنجا که این بیماری مستقیماً با روحیه و سلامت روان بیمار درگیر است، درک نگرانیهای بیماران میتواند به درمان مستقیم آنها کمک کند.
آزمایشهای تشخیصی
شرح حال و معاینه فیزیکی باید کار آزمایشگاهی و عکس برداری را هدایت کند. مطالعات آزمایشگاهی برای بررسی علت زمینهای ژنیکوماستی باید شامل اقداماتی از جمله اندازهگیری ترانس آمیناز کبدی، کراتینین سرم و سطح هورمون تحریککننده تیروئید برای همه بیماران باشد. سطوح بتا hCG سرم، دهیدروآپی اندروسترون سولفات سرم یا کتوستروئید-۱۷ ادراری باید برای رد احتمال ابتلا به تومورهای بیضه، آدرنال و یا سایر تومورها (در صورت مشکوک بودن بررسیهای بالینی) محاسبه و مشخص شود. به همین ترتیب، مجموع تستوسترونها و تستوسترونهای آزاد، استرادیول، هورمون لوتئینیزهکننده و سطح هورمون محرک فولیکول، عدم تعادل هورمونی که از هیپوگنادیسم اولیه یا ثانویه نشأت میگیرد را تعریف میکند. هیپرپرولاکتینمی در بیماران مبتلا به ژنیکوماستی شایع نیست. ممکن است مطالعات آزمایشگاهی با استفاده از یک روش گام به گام و با شرح حال و معاینه جسمی انجام شود، اما شناسایی ژنیکوماستی فیزیولوژیکی نباید تا وقتی که علت اصلی آن حذف شدهاست، انجام شود.
افراد فعال در حوزه جراحی ژنیکوماستی:
دکتر فرید مرادیان
دکتر آریانا
فیت شیپ
نداف کرمانی
دکتر نفیسی
دکتر نجف بیگی
درمان ژنیکوماستی
تعداد کمی از بیماران مبتلا به ژنیکوماستی نیاز به درمان کومزسیس یا بیحسی دارند. در مطالعهای که روی درمان ژنیکوماستی صورت گرفت، تقریبا ۵۰ درصد مردان به طور کلی از علائم ژنیکوماستی رنج نمیبرند. درد در ناحیه سینه بیشتر در آن دسته از بیماران ژنیکوماستی مشاهده میشود که به سرعت پیشرفت کرده یا به تازگی شروع شده باشد. برای بیماران مبتلا به ژنیکوماستی غیرفیزیولوژیکی، درمان به منظور بهبود بیماری زمینهای یا قطع استفاده از داروهای کمککننده صورت میگیرد. صبر و مراقبت با پیگیری دو ساله برای کسانی که دارای ژنیکوماستی فیزیولوژیکی هستند، علائم آنها را رنج نمیدهد و هیچ نشانهی خاصی که نشاندهنده بیماری زمینهای یا بدخیم باشد را ندارند، توصیه میشود. درمان زودهنگام در مردانی که علائم جسمی قابل توجه یا پریشانی عاطفی دارند، بهترین بازدهی و تاثیر را به همراه خواهدداشت. اگر داروها در اسرع وقت پس از اولین علائم مصرف شوند، اثرگذاری بیشتری خواهندداشت، در حالی که جراحی میتواند در هر زمان با نتایج مشابه انجام شود.
خبر شما داروهای متعددی برای درمان ژنیکوماستی استفاده میشود. یک بررسی گذشتهنگر از مراجعین به کلینیک درمان سینه برای درمان ژنیکوماستی، نشان داد که فقط ۱۳ مورد از ۲۲۰ بیمار به دارو نیاز داشتند. در ۱۰ مورد از ۱۳ مورد این بیماران که با ۱۰ میلی گرم تاموکسیفن در روز به مدت ۳ ماه تحت درمان بودند، کاهش درد و کاهش اندازه سینه مشاهده شد. اگرچه تصور میشود که تاموکسیفن یک درمان موثر و ایمن برای ژنیکوماستی فیزیولوژیک، بلوغ مداوم یا ایدیوپاتیک است، اما دو آزمایش کوچک دو سو- کور و متقاطع در مقایسه با دارونما تنها مزایای اندکی از خود نشان داد.
ژنیکوماستی یک اثر نامطلوب و شایع از درمان بیکالوتامید (کازودکس) است که ممکن است برخی از مردان را مجبور به قطع درمان سرطان پروستات کند. تاموکسیفن به عنوان یک عامل پیشگیری از ژنیکوماستی در این بیماران توصیه میشود. یک مطالعه دو سو- کور روی ۲۸۲ مرد که به طور تصادفی ۲۰ میلیگرم تاموکسیفن را یک بار در روز با بیکالوتامید به تنهایی دریافت کردند، نشان داد که بعد از شش ماه ژنیکوماستی و درد پستان در مواردی که این دارو را مصرف کردند، به میزان قابل توجهی کاهش یافت (۸.۸ در مقابل ۹۶.۷ درصد در گروه کنترل). یک کارآزمایی تصادفی کنترل شده ایتالیایی با ۸۰ شرکت کننده نیز دریافت که ۲۰ میلیگرم تاموکسیفن هفتهای یک بار به اندازه ۲۰ میلیگرم روزی یک بار موثر است.
در یک بررسی گذشتهنگر از ۳۸ بیمار در کلینیک غدد درونریز کودکان، رالوکسیفن (Evista؛ ۶۰ میلیگرم روزی یک بار به مدت سه الی نه ماه) ژنیکوماستی بلوغ را در ۹۱ درصد بیماران کاهش داد، در حالی که تاموکسیفن (۱۰ تا ۲۰ میلی گرم روزی دو بار به مدت سه الی نه ماه) در ۸۶ درصد از بیماران موثر واقع شد. با این حال، هیچ گروه کنترلی وجود نداشت و با توجه به سابقه طبیعی ژنیکوماستی بلوغ، همچنان به آزمایشات کنترل شده با دارونما نیاز است. دیهیدروتستوسترون، دانازول و کلومیفن(کلومید) نیز برای درمان ژنیکوماستی با موفقیت های متعدد مورد استفاده قرار گرفتهاند.
جراحی میتواند در هر زمانی برای کاهش بافت سینه انجام شود و از تکنیکهای مختلفی میشود. طولانی شدن علائم، بیماریهای درجه بالاتر یا عدم توانایی بیمار در تحمل داروها ممکن است جراحی را به عنوان گزینه اول معرفی کند. با این حال، علائم یک طرفه، بیماری درجه بالا و علائم طولانی مدت نیز با عوارض جراحی بیشتری همراه است.
در صورت مشکوک بودن به شبه ژنیکوماستی، نیازی به انجام دورههای درمانی نیست و میتوان به بیمار اطمینان داد که کاهش وزن منجر به رفع شبهژنیکوماستی میشود و همچنین برای سلامت بسیار مفید است. در صورت لزوم، روشهای لیپوساکشن میتوانند بزرگ شدن سینه را که به دلیل تجمع چربی زیر ناحیه پوستی بوحود میآید، کاهش دهند.
کلمات کلیدی: ژنیکوماستی، جراحی ژنیکوماستی، بهترین جراح ژنیکوماستی، درمان ژنیکوماستی، علت ژنیکوماستی، ژنیکوماستی، کاذب، ژنیکوماستی یک طرفه، ژنیکوماستی و معافیت سربازی، بهترین جراح ژنیکوماستی در تهران، هزینه جراحی ژنیکوماستی، قیمت جراحی ژنیکوماستی